Theater voor senioren
Een theatergezelschap dat theater voor senioren maakt verplicht zich om genuanceerd te denken over het begrip senior (of oudere). Het begrip is rekbaar, voor de een begint het bij 55, de ander stelt het op 60. En wie zelf voor de drempel van het seniorschap staat zal die grens graag nog wat verleggen voordat hij vrijwillig over die drempel stapt. Hij stelt het bezoeken van een seniorenvoorstelling nog een paar jaar uit, want wie daar heen wil gaan is per definitie oud. En wie rekent zich graag oud?
Daarom noemen wij onze voorstellingen graag ‘nostalgisch theater’. Dit klinkt uitnodigend voor ieder die de schatkamer van het Nederlandse lied weet te waarderen en houdt van stijlvol theater met mooi taalgebruik in herkenbare onderwerpen. Omdat dit een publiek van senioren aantrekt gebruiken wij de term ouderen in onze slogan.

De groep senioren, laten we het houden op 60+, is gemeten naar smaak, leeftijd en gesteldheid divers. Als theatermaker sta je voor de opgave om je programma’s zo in te richten dat je ieder bereikt, van fit en zelfstandig tot dementerend.

Muziek is hier een fantastisch middel, want een mooi lied, prachtig gezongen en kundig begeleid, wordt door iedereen gewaardeerd. Een repertoire aan thematisch gevarieerde programma’s is wenselijk vanwege de diversiteit aan voorkeuren binnen de doelgroep.
Dit is wat Theatergroep Mooi Weer beoogt.

Volwassen repertoire  Het is een wijdverbreid en nog steeds actueel cliché: ‘ouderen willen meezingprogramma’s’. Zet een accordeonist met een repertoire aan bekende Oudnederlandse liedjes voor een groep ouderen en de kans is groot dat dit beeld wordt bevestigd.

Helaas wordt soms vergeten dat ouderen naast meezingen ook andere belevingen van muziek erg op prijs stellen, zoals ze dit wellicht hun hele leven al hebben gedaan. 

… liedjes uit het cabaret, Engelstalige liedjes, rock ‘n roll, popliedjes en ‘bijna vergeten’ liedjes uit de populaire radioprogramma’s en hoorspelen, chansons, musical, klassieke muziek … 

Theatergroep Mooi Weer combineert meerdere belevingen van muziek tot een samenhangend en volwassen programma.

Interactie Interactie in een voorstelling bevordert betrokkenheid, brengt humor teweeg en creëert een extra dimensie:
het publiek kijkt niet tegen een voorstelling aan, maar zit er middenin.

Theatergroep Mooi Weer verwezenlijkt in elke voorstelling interactie in de vorm van een doorlopende quiz of maakt het publiek deel van een denkbeeldige situatie (bijvoorbeeld terug naar het klaslokaal van de lagere school).

Theater, meer dan een liedjesprogramma Een meeslepende verhaallijn maakt de beleving van een liedjesprogramma intenser. Liedjes kunnen theatraal en beeldend worden neergezet, waardoor het publiek gemakkelijk meegaat in een andere wereld. Een mooi decor en het gebruik van geluiden (bijvoorbeeld klokken in een klokkenwinkel) zijn behalve sfeerverhogend ook een bron van herkenning. In het bijzonder voor dementerenden is deze visuele en auditieve aankleding erg aantrekkelijk. 
De aanwezigheid van een spanningboog zorgt dat het publiek de voorstelling tot het einde wil meemaken. Deze ingrediënten heeft Theatergroep Mooi Weer te bieden.

Verstaanbaar Een programma voor ouderen stelt hoge eisen aan het geluid. Alles moet woordelijk te verstaan zijn, nooit hard en toch overal goed te horen. Veel aandacht is nodig voor dictie van het gesproken woord en gezongen lied en uitstekende geluidsapparatuur voor de versterking ervan. Theatergroep Mooi Weer geeft dit veel aandacht.